Zeytinin Mucizevi Yolculuğu

Zeytinler dalından toplandıktan sonra zeytinyağı mucizesine dönüşmek üzere yolculuğa çıkar.

Üretim tesisine ulaşan zeytinler önce yapraklarından ve dal parçalarından güzelce ayrılır ve sadece meyvesi kalınca, özenle yıkanır. Bu yıkama işlemi sayesinde zeytinler üzerlerinde kalan toz, kir ve ilaç kalıntılarından arınır.

Yıkama işleminden sonra sıra kırma işlemindedir. Kırma işlemi değirmenlerde yapılır, zeytinler bu değirmenlerde parçalanır ve ezilir. Ezme işlemi sonucunda zeytinin etli kısmındaki yağ ortaya çıkar. Bu ezme işleminin sonucunda ise zeytinler hamur kıvamına gelir.

Hamur kıvamına geldikten sonra zeytinler yoğurulma ünitesine alınır. Yoğurulma işlemi küçük yağ damlacıklarının birbiriyle birleşerek daha büyük damlacıklara dönüşüp sızmasını sağlar.

Bu işlemden sonra yağın, hamurdan ayrışması için hamura presleme ve yıkama işleme yapılır. Bunun sonucunda da yağ, karasu ve hamur birbirinden ayrılmış olur. Karasuyu yağdan ayırmak ise yağın özgül ağırlığı hafif olduğundan üst kısımda toplanması sayesinde kolayca yapılır. Bu işlemden sonra son bir kez daha filrteleme yapılarak yağ içinde partiküller tekrar ayrıştırılarak süzülür.

Sızma zeytinyağı bu işlemden sonra pamuk filrelerden geçirilerek krom tanklara alınır ve şişelenmeye hazır olur.